12 Şubat 2015 Perşembe

Kuru Fasulye Nasil Yapilir ?

    Fransiz ve Turk Mutfagindan Kolay Tarifler...

      Kuru Fasulye ve Pirinc Pilavi    


Etli Kuru Fasulye Malzemeleri :



  • 2 su bardagi kuru fasulye
  • 250-300 gr kusbasi et
  • 1 bas kuru sogan
  • 1.5 yemek kasigi domates salcasi
  • yarim yemek kasigi biber salcasi
  • 3 yemek kasigi kadar zeytinyagi
  • tuz karabiber
  • Kaynar su
Sehriyeli Pirinc Pilavi Malzemeleri :


  • 2 Bardak pirinc ( Ben basmati pirinc kullandim )
  • 1.5 Bardak kaynar su
  • 3 yemek kasigi arpa sehriye
  • 2 yemek kasigi tereyagi
  • 2 yemek kasigi zeytinyagi
  • Tuz

Kuru Fasulyenin Yapilisi :

     Bir gece onceden kuru fasulyeyi istatalim ertesi gune kadar beklesin.


     Duduklu tencereye veya normal tencereye zeytinyagini koyalim. Kuru sogani ince ince dograyip kavuralim.

     Etimizi kusbasi dograyalim, pembelesen soganin icine ekleyip kavurmaya devam edelim.

     ( Bu arada tercih ederseniz kemikli et de kullanabilirsiniz...cok da guzel olur .)

     Et suyunu cekene kadar kavurduktan sonra salcalari ekleyelim. Bir kac dakika daha kavurarak bir gece onceden islattigimiz fasulyeyi bir kac sefer sicak sudan gecirdikten sonra tencereye ekliyoruz .

     ( Ben sicak suyla islatip, bir kac kez de sicak sudan gecirdigim icin haslamiyorum, ama istenirse fasulyeler ayri bir tencerede hafif haslanip suyunu doktukten sonra da pisirebilirsiniz .)

     Sonra fasulyelerin uzerini 3 parmak gececek kadar sicak su ekleyip tuzu ve karabiberi de ilave edip pisirmeye birakiyoruz .

     Eger duduklu tencerede pisiriyorsaniz, kapagini kapatip kisik ateste yaklasik 20 dk kadar pisirin.

     ( Ben Turk kulturumuzun vazgecilmezi Kuru fasulye ve pilav ikilisini ayri dusunemedigim icin iki tarifi bir arada vermeyi tercih ettim...)

Arpa Sehriyeli Pirinc Pilavinin Yapilisi :


     Yayvan bir tavaya sivi yagi koyalim, arpa sehriyemizi de ekleyerek kavuralim. Hafif pembelesmeye basladiginda tereyagini ekleyelim.

     ( Tereyagini once koymuyorum cunku sehriye kavrulurken tereyagi cabuk yanacagi icin pilavimizin renginde ve tadinda tam sonuc almamiz mumkun olmaz .)

     Pirinci guzelce suzgecte yikayip, suzdurdukten sonra tavamiza ekleyelim. Biraz da pirinci kavurduktan sonra kaynar suyu ve tuzu ekliyoruz.

     Kisik ateste kapagini acmadan suyu cekene kadar pisirelim. 
Suyunu cekince ocagi kapatip, sadece bir kez karistirip uzerine kagit pecete veya temiz bir kurulama bezi ortup kapagi da uzerine kapatarak dinlendirelim.

Afiyet Olsun...










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder