3 Şubat 2015 Salı

Yufka Ekmek Nasil Yapilir ?

     Yufka Ekmek   


     Bugun arkadaslarla karar verdik ve elektrikli sacimizda yufka ekmek yaptik. Arkadaslarim sagolsun daha onceden de yaptiklari icin beni cesaretlendirdiler ve hamurlarimizi erkenden yogurduk evlerimizde, cocuklari sabah okula biraktigimiz gibi arkadasimin evinde bulustuk. 

     Ne yalan soyleyim kendimden pek de emin degildim. En fazla piserebilirim acamam diyordum. Ama cocuklukta ogrendigini insan unutmaz derler ya o misal, nostalji yasadik. Rahmetli babaannemler annemler vs toplanip yaparlardi . Ben kucukken cok izlemistim acikcasi ama yufkayi bu kadar ince acmamistim. 

     Ama once pisirdim, ve sonra oyle guzel actim ki kendim de sasirdim...

     Hatta bilenler iyi bilir , yufka bittikten sonra da babaannem katmer, cokelekli veya peynirli ic hazirlar bir guzel de borek yaparlardi uzerine de sicak sicak tereyagi  .... Nur icinde yatsin, bugun yufka yaparken onu cok yad ettim. 

     Ulkemizin vazgecilmezlerinden biridir yufka, o is kokusu, mis gibi yufkalar bir kez daha vatanimi ozletti bana ,aldi beni cok eskilere goturdu .......

Neyse bu kadar duygusalliktan sonra tarifime geciyorum.

Biz bugun 5 kg kadar yaptik , o yuzden miktari ona gore verecem.




Malzemeler :


  • 5 kg un
  • 5 yemek kasigi tuz
  • su

Yapilisi : 



     Buyukce bir legene unu ve tuzu koyalim. 

     Bir elimizle karistirarak, diger elimizle yavas yavas suyu ekleyerek kati kivaminda emeklice bir hamur yoguralim.

     Hamuru kucuk bezelere bolelim, una bulayarak uzerini de kapatip birakalim.

     Yufkalarimizi elimizden geldigince ince olacak sekilde un ekleyerek guzelce aciyoruz.

     Actigimiz yufkalari bekletmeden sacimizda arkali onlu pisirelim.

     Her pisen yufkayi da ust ustte gelecek sekilde diziyoruz .

     Bu sekilde tum hamur bitene kadar devam ediyoruz.

     Bizim sacimiz kucuk oldugu icin 5 kg'dan tam sayamadim ama 80- 85 tane yufka cikti .

     Yaptigimiz yufkalari dizili bicimde serin bir yerde muhafaza ediyoruz. Islatarak tuketebiliriz, ama ben genellikle borek yapiminda da kullaniyorum. 

     Hatta cocuklarim icine cikolata surmeye de bayiliyorlar . 

     Kahvaltilarda da benim tercihim, bol tereyaginda pismis yumurtaya sararak yemenin de tadi bambaska ...

Tercihi size birakiyorum.

Afiyet Olsun...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder